Kirjavinkki: Tiia Trogen - Lempeän kasvattajan opas

“Meiltä aikuisilta vaaditaan usein hyvää itsesäätelykykyä ja tunneälykkyyttä. Mutta tunnetaidot eivät ole synnynnäisiä, ja vain harva on saanut omassa lapsuudessa tukea niiden opetteluun. Onneksi harjoittelu ei ole myöhäistä aikuisenakaan.”

Näin kirjoittaa Tiia Trogen kirjansa Lempeän kasvattajan opas takakannessa. Olen uppoutunut viime aikoina tämän kirjan pariin ja kuin ahminut sitä. Tiia Trogen tuo mielestäni nerokkaasti esiin sen tosiasian, että ennen kuin voimme toimia esimerkillisesti ja opettaa tunnetaitoja lapsille, meidän aikuisten tulee työskennellä omien tunteidemme kanssa. Kirjassa käydään kattavasti läpi tunteiden käsittelyn skaalaa, mitä kaikkea se pitää sisällään, että pääsee tutuksi omien tunteidensa kanssa. Ei riitä, että vain tiedostaa tunteensa, mikä sekin voi olla erittäin haastavaa, etenkin jos on pitkään oppinut työntämään tunteensa vain kaappiin piiloon. Tunteiden kanssa työskentelyssä tarvitaan myötätuntoista suhtautumista itseään kohtaan, kasvamisen asennetta ja pitkäjänteisyyttä, kehoa unohtamatta. Tiia Trogen painottaa kirjan alkumetreiltä, miten merkityksellisessä asemassa tunteiden kanssa työskentelyssä keho on. Olemme keho-mieli kokonaisuuksia ja voimme ammentaa kehon viesteistä paljon tietoa koskien tunteitamme. Keho toimii myös apuvälineenä, millä voi purkaa voimakkaita tunteita. Kirja sisältää osiot: aikuisen tunnetaidot, itsesäätely, itsemyötätunto, aikuisen tunnetaitojen portaat, sekä lopuksi osion itseään säätelevätyöyhteisö.

Kirjan hienous on mielestäni jokaisen osion sisältämät konkreettiset harjoitukset tukemaan ko. aihetta ja sen työstämistä. Harjoituksissa on paljon samankaltaisuutta minun käyttämien harjoitusten kanssa, jotka olen todennut erittäin hyödyllisiksi. Tulen kuitenkin ammentamaan omaan ammatillisuuteen tästä kirjasta ja sen harjoituksista paljon. Tuntuu hyvältä, että aikuisen tunnetaidoista ja itsesäätelykyvystä puhutaan nykyään avoimesti enemmän. Nämä on kuitenkin sellaisia taitoja, että ne eivät ole vakio, vaan alati muuttuvassa tilassa. Ja jokaisen on milloin tahansa mahdollista alkaa työstää itseään ja omaa elämäänsä itsesäätelykykyä vahvistavaksi ja hyvinvointia tukevaksi. Luulen, että meistä aikuisista ihan jokainen haluaisi olla tasapainossa omien tunteidensa kanssa, ilman että tunnereaktiot ottavat vallan esim. käytöksestä.

Suosittelen lämpimästi tutustumaan tähän kirjaan.

Edellinen
Edellinen

Tunne- ja vuorovaikutustaidot osana opetusta kaikissa Helsingin peruskouluissa